Close

Kjernen i Sogn og Fjordane-nøtta

Del innlegg

I   førre veke var eg i Askvoll for å dekke eit kommunestyremøte. På veg utover gjekk det opp for meg: Om eg følger med på alt som skjer utanfor bilvindauget, får eg sjå Distrikts-Norge i eit nøtteskal. Kranglane, sigrane, tapa, heile pakken. Bli med på tur!

Vi startar i Førde. Fylkessenteret. Men byen er langt frå like stor og kraftfull som han kunne vore. Årelang krangling med Florø, Sogndal og dei andre større tettstadene har sett sine spor. Mange vil hevde at fylket lid under mangelen på eit skikkeleg urbant sentrum. Oppover mot Langeland går det trått. To fulllasta vogntog ligg framfor meg. Dei klarer ikkje meir enn 40 kilometer i timen opp dei bratte svingane. Ferjefri E39 er vel og bra, men sørg no for å gjere noko med desse  svingane.

Opp på flata. No køyrer vogntoga plutseleg i hundre, så då kan eg ikkje køyre forbi. «57 Bygstad» står det på skiltet med pil til høgre. Eitt av vogntoga set på blinklyset. Då veit eg iallfall at eg ikkje skal køyre der i dag. Eg vil ikkje stå og vente på at trailersjåføren skal snirkle seg forbi ein møtande rutebuss. Eg køyrer om Sande.

Men hald igjen. Vi må ikkje gløyme flyplassen. Hadde verksemder som Enoro og Lotteri- og Stiftelsestilsynet hatt hovudkvarter i Sunnfjord utan Bringeland? Neppe.

I Sande arbeider dei for fullt. Vinteren har vore mild, så arbeidet med ny europaveg forbi Sande er godt i rute. Eg har køyrt ein del mellom Bergen og Sunnmøre med nevøar i baksetet, og er det ein stad dei blir bilsjuke, så er det i svingane inn mot Sande.

Det er ikkje mange vegar som har så variabel standard som mellom Sande og Dale. Her får ein alt frå delvis asfaltert krøttersti til autostrada. Eit lite stykke med firefelts, så hadde det vore verdsrekord.

Og så har vi Dalsfjordbrua då. Norges mest utskjelte bru? Nei, den tittelen tek nok Hardangerbrua. Og når vi er inne på det. Men flott er ho, og fornøgde er dei i Dale og Askvoll.

I Holmedal ligg det ein skule, og på skiltet står det Holmedal Montessoriskule. Den store tettleiken av alternative skular på norske bygder er eitt av dei mest pussige utfalla av ein pussig distriktspolitikk.

Framme i Askvoll. No veit du kva eg meiner er kjernen i Sogn og Fjordane-nøtta. Vegar, vegar, Førde mot røkla, vegar, vegar, bruer, tunnelar, flyplassar, skular, vegar og vegar.