Close

Det er den draumen

Del innlegg

Arbeidslivet er det sterkaste sosiale limet. Ikkje at det er laga av gamle øk. Heller det Aasmund Olavsson Vinje kalla «størkna mannesvette» – hardt arbeid og som regel litt moro. Arbeidslivet er noko som angår alle, anten ein står innanfor eller utanfor. Det kan samle folk, men det kan også splitte folk. Nokre har kjempa seg inn, andre hamnar utanfor i ung alder. Nokre går på NAV, andre går på arv. For nokre er det eit sterkt nettverk som dreg ein inn i arbeidslivet, for andre er det eit resultat av årevis på skulebenken.

Sjølv har eg vore student, parkarbeidar, vaskar, butikkarbeidar og organisasjonsarbeidar. I daglegvarebransjen har eg hatt fleire unge kollegaar som har venta på lærlingplass innanfor heilt andre yrke. Sjølv vurderte eg fagbrev, men blei skremt bort etter å ha lese altfor mange artiklar om varsla automatisering av yrke som mitt. I tillegg til at fast jobb sannsynlegvis låg langt fram i tid. Det er trass alt enklare å fylle opp vaktlista med fleksible studentar enn å skrape saman ei heiltidsstilling.

Derfor kastar eg meg gjerne over eit tilbod der ein kan lære mens ein jobbar, av folk med årelang praktisk erfaring. Desse moglegheitene finst det dessverre ikkje mange igjen av. Dei som heller ønskjer å lære på jobben har ein trongare inngangsport til arbeidslivet. «Det er den draumen me ber på, at noko vedunderleg skal skje, at ein skal få fast jobb og pensjonsordning utan masteroppgåve,» har Olav H. Hauge ikkje skrive. Men kanskje ville han ha skrive det i dag.

Av Tormod Johnsen Ytrehus